Certificaat halen – geen gedoe,
maar de kers op de taart.

Van de week was ik weer een dagje bij 2 ondernemers. 20 jaar geleden zijn zij samen een bedrijf gestart dat inmiddels is uitgegroeid tot een mooi internationaal onderneming.
Al een aantal jaren kregen zij van meerdere opdrachtgevers de vraag om hun ISO9001 certificaat te laten zien bij een offerte aanvraag. Dit als teveel gedoe bestempelend kwamen ze er elke keer weer onderuit, hun eigen woorden.
Tot het laatste jaar ineens meerdere opdrachten toch niet doorgingen.

Samen zijn we nu bezig een managementsysteem op te zetten. Gebaseerd en passend bij hun organisatie waarin we de eisen van de norm verweven in hun processen.
In eerste instantie was het idee om binnen een paar maanden gecertificeerd te zijn.
Maar inmiddels is dat idee van tafel. En zijn we gedegen bezig om te kijken naar de processen, de huidige werkwijze, wat kan daarin al beter, zodat alle (internationale) werknemers op dezelfde manier een project uitvoeren en daarmee de hoge kwaliteit naar de klanten kunnen vasthouden.

ISO9001 VCA certificaat gehaald

En daarmee raak je gelijk de kern van kwaliteitsmanagement, de kern van ISO9001. Doen we de goede dingen ? Doen we die dingen goed? veel eisen in de norm zijn best vanzelfsprekend en als ondernemer ben je daar bewust of onbewust wekelijks mee bezig. Alleen heb je het misschien nog niet allemaal geformaliseerd. En schrikt het je af “zo’n managementsysteem brengt toch alleen maar gedoe met zich mee.”

Maar zie het eens als een logische en samenhangende set van afspraken binnen je bedrijf, die je lang niet altijd hoeft te documenteren. Afspraken met als doel dat iedereen in je bedrijf weet wat nodig is om je ambitie en doelen op gebied van kwaliteit, veiligheid en gezondheid te realiseren. 

Door de processen in kaart te brengen, te communiceren over wat gaat goed, wat kan beter, verhoog je je interne én je klant-tevredenheid. En als dat op den duur leidt tot een certificaat aan de muur, is dat de kers op de taart. 

CERTIFICEREN ...... LATEN WE HET SAMEN DOEN!